Westeinde 8, 7975RK Uffelte
0654625523
stressenburnoutcoaching@burnoutpreventienoord.nl

Herken jij de signalen van stress en burnout..?

Extreme stress en burnout komen steeds vaker voor. Ruim 1 op de 7 werknemers leidt aan burnout-klachten en gemiddeld blijven werknemers met een burnout 189 dagen thuis.

In onze moderne tijd worden wij overladen met grote hoeveelheden nieuws en informatie. We zijn 24/7 oproepbaar dankzij Whatsapp en dergelijke diensten. Constant bij moeten blijven om nog mee te tellen, is voor veel mensen een gedachte die regelmatig terug keert.

Daarnaast ervaren veel mensen hoge werkdruk en het steeds sneller moet reageren op ontwikkelingen in het werk maakt dat er weinig rust in het hoofd komt. Dan kan het moment zich aandienen dat je een burnout op loopt.

Burnout is voor mietjes

Veel mensen denken dat een burnout hèn niet overkomen zal. Nee, dàt is iets voor de zwakken van de maatschappij. Als je een béétje verantwoordelijkheidsgevoel hebt, krijg je geen burnout. Alleen zijn het juist de mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme die er meer kans op hebben.

Een burnout zorgt voor totale lichamelijke en geestelijke uitputting. Normale handelingen zoals een boek lezen, een boodschap doen of zelfs gewoon ‘s morgens opstaan lukt niet meer. Je gaat twijfelen aan jezelf. Niet alleen op het werk maar ook in de privésfeer. Je gaat het vertrouwen in jouw lichaam verliezen. Heeft iemand een burn-out, dan kan het maanden of zelfs jaren duren voordat hij of zij weer is hersteld – afhankelijk van de zwaarte.

Een burn-out wordt voorafgegaan door een langere periode van hoge ongezonde stress en onvoldoende ontspanning. Stress op zich kan helpen om beter te presteren maar neemt de stress niet af en is er onvoldoende tijd om te kunnen herstellen, dan spreken we van ‘ongezonde stress’.

Met name werknemers die in het werk een lage autonomie hebben maar met een hoge taak eisen, zijn gevoelig voor burnout-klachten. Hoe meer autonomie, hoe groter de kans dat je ook je ontspanning kunt nemen.

Het is heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de signalen niet te negeren.

Herken je bij jezelf (èn anderen) de signalen van ongezonde stress of burnout..?

Er zijn vele signalen die als alarmbellen moeten gaan rinkelen wanneer je ze bemerkt. Hieronder staan ze gerangschikt onder ‘psychische signalen’ en ‘lichamelijke signalen’.

Psychische signalenLichamelijke signalen
concentratieverliesconstante vermoeidheid
besluiteloosheidslapeloosheid
geheugenproblemengevoel van uitputting
gevoelens van paniekspierpijn
gevoel van machteloosheidspanning en pijn in nek- en schouders
opgejaagd gevoelspanning in de buikstreek
sneller agressiefenergieloze stem
nergens zin in hebbenhoge ademhaling
gevoelens van onzekerheid en een neiging tot verslavingenvergeetachtigheid
geen of weinig zin in sex
snel moe of grieperig
hoge hartslag en bloeddruk

Kortom; allemaal signalen waarbij alle alarmbellen af moeten gaan in jouw lijf als je bemerkt dat je van meer dan 4 symptomen langere tijd last hebt.

Call Now Button